Szczypta historii

W roku 1978 zabytkowa Kopalnia Soli „Wieliczka” została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO. Znalazła się wśród 12 miejsc i obiektów, które zapoczątkowały prestiżowy spis skarbów ludzkości. Każdego roku gościnne solne progi przekracza ponad milion turystów z Polski i zagranicy. Niezależnie od narodowości, wyznania czy kultury zachwycają się podziemną Wieliczką i z niemałym zdumieniem odkrywają, że tutaj prawie wszystko jest z soli.

Szczypta historii
W dawnych wiekach sól miała wartość szlachetnego kruszcu. Dodawała smaku potrawom, ale nie tylko. Służyła jako środek konserwujący żywność. „Białe złoto” kosztowało majątek, zaś jego wydobycie oraz handel nim zależał od królewskiego przywileju. Gdy za czasów Kazimierza Wielkiego ktoś pragnął wziąć bezcenną kopalnię w dzierżawę, musiał płacić srebrem liczonym w kilogramach.
Sól z Wieliczki trafiała wprost na monarszy stół, zaś dochody z jej sprzedaży przynosiły królewskiej szkatule aż trzecią część wpływów. Warto w tym miejscu nadmienić, że Kopalnia Soli „Wieliczka” to jedna z najstarszych firm w Polsce i Europie – działa nieprzerwanie od XIII wieku.
Sława podkrakowskiej kopalni sprawiła, że pierwsi turyści zawitali do niej jakieś… 600 lat temu. Renesansowi badacze odważnie zapuszczali się w głąb ciemnych szybów, by na własne oczy przekonać się, co kryje wnętrze Ziemi. Jednym z pierwszych zwiedzających był sam Mikołaj Kopernik. Chopin, Goethe, Mendelejew, cesarz Franciszek Józef I, Staszic, Moniuszko, Matejko, Piłsudski, Paderewski… - to tylko niektóre spośród znakomitości wizytujących wielicką kopalnię. Zresztą po dziś dzień do sławnych podziemi przybywają koronowane głowy, członkowie rodzin królewskich, przywódcy państw, artyści, naukowcy, sportowcy, dziennikarze, a nawet filmowcy szukający oryginalnych plenerów.

Współczesna Kopalnia Soli „Wieliczka” nie produkuje już soli na skalę przemysłową. Jest przede wszystkim bezcennym zabytkiem oraz jedną z największych atrakcji turystycznych naszego kraju. Każdy znajdzie wśród wielickiej soli coś dla siebie i za każdym razem będzie to coś nowego i niezwykłego. Kopalnia nieustannie wzbogaca swoją ofertę, łącząc tym samym oczekiwania gości z zadaniem udostępniania społeczeństwu podziemnego dziedzictwa kultury i przyrody.

Fot. R.Stachurski

Szczypta historii Szczypta historii


powrót do listy
REPORTAŻE
» Zielarska Wieś Blanki
» Moja Azja - Birma (Mjanma) i Tajlandia
SMAK TRADYCJI
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
» Cudne Manowce - restauracja w Olsztynie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Sielska Warmia
» Opole - Stolica polskiej piosenki
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Visit Olsztyn. Nocujesz - zyskujesz!
» Jubileuszowa zabawa w Białce Tatrzańskiej!
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło