Pasztet z selera
Składniki:
4 jajka
2 małe selery
1 szklanka otrąb pszennych
2 cebule
200 g margaryny
sól, pieprz, gałka muszkatułowa, przyprawa np. Vegeta.
Garść wyłuskanych orzechów włoskich.
Żurawina lub sos chrzanowy ze słoiczka
Selery i cebulę po obraniu zetrzeć na tarce (małe oczka), dodać margarynę i ok. 5 minut dusić na małym ogniu. Po ostygnięciu zmiksować na jednolitą masę do której następnie dodajemy otręby pszenne oraz 4 żółtka. Całość mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy. Blachę (najlepiej podłużną) smarujemy margaryną i obsypujemy otrębami. Do przygotowanej foremki przekładamy pasztet i na wierzchu dekorujemy orzechami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 160 stopni C) i pieczemy ok. 1 godziny.
Pasztet najlepiej smakuje z żurawiną oraz chrzanem ze słoiczka.
|