Pierniczki
Naturalny miód pszczeli obecny jest w wielu kuchniach od niepamiętnych czasów. Trudno wyobrazić sobie bez niego aromatycznych i słodkich pierniczków.
Składniki:
2 szklanki cukru
2 szkl. mleka
1/2 kg miodu
1/2 kg tłuszczu (masło i margaryna)
1 szkl. śmietany
2 łyżki kakao
6 jajek
1,5 kg. mąki
1 paczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
Przyprawa do piernika
Sposób przygotowania
W rondlu rozpuścić: cukier, mleko, miód i tłuszcz. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, które następnie należy odstawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na ok 12 godzin).
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm grubość i foremkami wycinać pierniczki.
Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temp. 140 stopni C ok 20 minut. Zimne lukrować i dekorować kolorymi cukiereczkami lub w inny sposób, zgodnie z fantazją ...
Pierniczki aby były miękkie należy przechowywać w kartonie ok 3-4 tygodni.
|