Placki z cukinii i dip z awokado

Prosty sposób na połączenie tradycyjnych smaków z nutką egzotyki.

Składniki:

1 cukinia
1 szklanka mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
ser gorgonzola lub feta (wg. uznania)

SOS: 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól, pieprz, sok z ½ limonki, kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

Cukinię należy umyć ale nie obierać (odciąć tylko końcówki), zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać mąkę oraz jajko i przyprawy – całość wymieszać. Dla chętnych polecam dodać kilka kawałków sera do całej masy. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki.

SOS: rozgnieść awokado (bez skórki), dodać czosnek, jogurt, sok z limonki i kilka listków mięty, doprawić do smaku.

Placki można serwować z ulubionymi sosami lub zwykłą śmietaną.

Placki z cukinii i dip z awokadoPlacki z cukinii i dip z awokadoPlacki z cukinii i dip z awokado


powrót do listy
REPORTAŻE
» Bielsko-Biała zachwycająca perła Beskidu Śląskiego
» Grodzisk Mazowiecki – przez pięć dni stolicą kultur świata!
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Malbork - nocne zwiedzanie zamku
» Suwalszczyzna
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Dni Bielska-Białej 2025 – Zaproszenie na wielkie święto miasta kultury!
» Grodzisk Mazowiecki stanie się stolicą kultur świata !
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło