Placki z cukinii i dip z awokado
Prosty sposób na połączenie tradycyjnych smaków z nutką egzotyki.
Składniki:
1 cukinia
1 szklanka mąki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
ser gorgonzola lub feta (wg. uznania)
SOS: 1 awokado, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka jogurtu, sól, pieprz, sok z ½ limonki, kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
Cukinię należy umyć ale nie obierać (odciąć tylko końcówki), zetrzeć na tarce (grube oczka), dodać mąkę oraz jajko i przyprawy – całość wymieszać. Dla chętnych polecam dodać kilka kawałków sera do całej masy. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki.
SOS: rozgnieść awokado (bez skórki), dodać czosnek, jogurt, sok z limonki i kilka listków mięty, doprawić do smaku.
Placki można serwować z ulubionymi sosami lub zwykłą śmietaną.
|