SOUS-VIDE w restauracji Dym na wodzie w Ustce

Ustka może stać się inspiracją dla miłośników i poszukiwaczy nowych inspiracji kulinarnych.
Posiłek warto zaplanować w Restauracji Dym na wodzie, z tarasem i widokiem na morze, położonej w centralnym miejscu Promenady.

To w tym miejscu mamy niepowtarzalną okazję, by skosztować polędwiczek wieprzowych sous-vide z redukowanym octem balsamicznym na warzywach rattatouille, finiszowanych na grillu z lawą wulkaniczną i trocinami z jabłoni z pappardelle.

O doborze menu mówi Rafał Niewiarowski, współwłaściciel i szef kuchni Dymu na wodzie:
„Pomysł na menu , które zmieniam cztery razy w roku dały mi sezonowość i lokalne produkty takie jak np. kozi ser od pani Halinki ze Swołowa. W swojej kuchni nie używam proszków, rosołków, posypek, glutaminianu sodu, wszystko robione jest na miejscu, świeże i mam nadzieję smaczne. Część potraw przygotowuję stosując nową technologię sous-vide, czyli próżniowe gotowanie.
Dzięki tej metodzie potrawy nie tracą tego co najważniejsze, czyli witamin, smaku i koloru, a ich struktura staje się delikatną”.
Na czym polega sous – vide (po francusku w próżni)?
Metoda zyskała popularność w latach 70 we Francji, sous-vide polega na doprowadzeniu wnętrza (produktów) szczelnie zamkniętych plastikowe worki do odpowiedniej temperatury przy pomocy kąpieli w gorącej wodzie. Temperatura uzależniona jest od rodzaju produktu i wynosi od 70 (dla mięsa czerwonego) do 100 stopni cencjusza.
Trzeba zaznaczyć, że przyrządzanie potraw wymaga dużej ilości czasu .

Poldwiczka wieprzowa sous-vide z redukowanym octem balsamicznym na warzywach rattatouille, finiszowana na grillu z law wulkaniczn i trocinami z jaboni z pappardelleRelish z rabarbaru, kozi ser ze Swoowa, surowe biae szparagi, koniczyna z okolicy, pieczone orzechy woskieCarpaccio woowe z emulsj bazyliow i wdzonym tatarem z pomidoraSferyczne ravioli z pomaraczy
Chodnik z modej pokrzywy, ikra z torbuta z piank urawinowPonce ciasteczko czekoladowe z sosem waniliowymMona Liza - lody orzechowe z gorcym truskawkowym coulis

Zobacz też:

» Kierunek - Ustka

powrót do listy
REPORTAŻE
» Nadmorska sielanka
» Magia Mazur Zachodnich
SMAK TRADYCJI
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
» Cudne Manowce - restauracja w Olsztynie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» MAZURY ZACHODNIE
» Sielska Warmia
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Visit Olsztyn. Nocujesz - zyskujesz!
» Jubileuszowa zabawa w Białce Tatrzańskiej!
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło