Ciasto ze śliwkami - węgierkami
To ciasto najlepiej smakuje ciepłe. Nie ma więc problemu aby po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika czekać aż wystygnie!
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
Cukier waniliowy
50 g wiórek kokosowych
1 kg śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy, stopniowo dodajemy jajka.
Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystkie składniki ucieramy razem.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, do tak przygotowanej blachy wlewamy ciasto, które posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy śliwki przecięciem do góry. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C ok 1 godz. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
|