Ciasto ze śliwkami - węgierkami

To ciasto najlepiej smakuje ciepłe. Nie ma więc problemu aby po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika czekać aż wystygnie!

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
Cukier waniliowy
50 g wiórek kokosowych
1 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy, stopniowo dodajemy jajka.
Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystkie składniki ucieramy razem.
Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, do tak przygotowanej blachy wlewamy ciasto, które posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy śliwki przecięciem do góry. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C ok 1 godz. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami - węgierkami


powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło