Tarta śródziemnomorska

Doskonała kompozycja wspaniałych smaków, która tworzy wyjątkowo harmonijny smak.

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Farsz:
1 bakłażan
2 pomidory
200 g suszonych pomidorów
150 g czarnych oliwek
1 opakowanie mozzarelli - ser tarty
garść świeżych liści bazylii
1 jajko i 1 białko
1 szklanka mleka
2 ząbki czosnku
Przyprawy śródziemnomorskie takie jak np.: zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, estragon oraz sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1.Masło dobrze schłodzone posiekać i połączyć z mąką, dodać żółtko, szczyptę soli i szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić ją w lodówce (ok. 40 minut).
2. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość 3-4 mm na lekko oprószonej mąką stolnicy. Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj dokładnie masłem. Wyłóż ją ciastem, mocno dociskając do formy. Na cieście połóż papier do pieczenia, obciąż go warstwą suchego grochu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na 15 minut.
3. Pieczenie z obciążeniem ułatwi pieczenie i będziemy mieli pewność, że ciasto będzie płaskie, podobnie działa nakłucie całej powierzchni ciasta widelcem.
4. Bakłażana myjemy, odcinamy końce i kroimy w kółka, pomidory jest dobrze sparzyć , obrać ze skórki i pokroić. Warzywa układamy warstwowo na spodzie tarty, dodajemy suszone pomidory, oliwki oraz listki bazylii. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
5. Przygotowujemy zalewę: jajka roztrzepać , dodać mleko, wyciśnięty czosnek i przyprawy śródziemnomorskie. Tak przygotowaną mieszanką polewamy tartę a na wierzchu posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Tarta śródziemnomorskaTarta śródziemnomorskaTarta śródziemnomorska


powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło