Tajlandia od kuchni

Kuchnia tajska od wielu lat jest bardzo popularna, znajdziemy w niej wpływy chińskie i hinduskie.
Podstawą kuchni jest ryż, który w połączeniu z aromatycznymi przyprawami stanowi doskonały dodatek do owoców morza, do których mieszkańcy Tajlandii mają nieograniczony dostęp.
Mięsa podobnie jak w Chinach podaje się rozdrobnione. Najczęściej duszone z dodatkiem mleka kokosowego.

Typowe tajskie potrawy to:
• Masaman Neua - wołowina w curry
• Pad Tai – smażony makaron
• Khao Pad – smażony ryż

Europejczyków mogą zdziwić przysmaki kuchni ekstrymalnej tj. kurze embriony, smażone karaluchy, wnętrzności wieprzowe albo nalewki z węży i robaków. Znajdziemy też bary owadów - prasowane koniki polne, chrząszcze, larwy i jajka mrówek.

Zdjęcia: Ela Pietrzyk

Tajlandia od kuchniTajlandia od kuchniTajlandia od kuchniTajlandia od kuchni


powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło