Dominikana - egzotyczne smaki
Republika Dominikańska była niegdyś hiszpańską kolonią a hiszpańskie smaki nadal królują w kuchni. Także różnorodność afrykańskich dań i receptur Indian Taíno (którzy byli pierwszymi mieszkańcami Republiki Dominikańskiej), jest bardzo popularnych i wiele z nich zachowało swój oryginalny smak do dziś. Dominikańska kuchnia ma sporo wspólnych cech z gastronomicznymi tradycjami innych karaibskich wysp.
Tradycyjny dominikański obiad nazywa się „La Bandera Dominicana“, czyli flaga Republiki Dominikańskiej. Potrawa składa się z duszonego mięsa, białego ryżu i fasoli. Istnieje wiele wariantów tego pysznego trzykolorowego dania. Ryż jest biały i je się go z mięsem, kukurydzą albo warzywami. Mięso może być drobiowe, wołowe, wieprzowe albo i kozie. Dodatkiem jest zawsze sałatka albo smażony banan.
Podczas Bożego Narodzenia, kiedy cała rodzina się spotyka, piecze się prosię (lechon asado), przygotowuje się moro de guandules (ryż i groch) oraz sałatkę ziemniaczaną.
Tropikalne owoce jak papaja, ananas, słodkie banany i mango samkują wyśmienicie w tym egzotycznym klimacie.
Nadmorskie rybackie wioski są doskonałym źródłem różnych rodzajów morskich ryb i innych morskich okazów, takich jak marlin, mahi-mahi, dorado albo homar. Większość mieszkańców wiosek często je tańsze ryby gorszej jakości z duszonym ryżem. Dominikańska kuchnia chętnie używa różnych przypraw, takich jak cebula, czosnek, kolendra, liście kolendry, aji cubanela (pieprz) i oregano.
Fot. Ministerstwo Republiki Dominikańskiej.
|