Ser Koryciński "Swojski"
Tradycyjne sery Korycińskie to "skarb" ziemi Podlaskiej.
Na terenie gminy Korycin jest kilka gospodarstw rolnych, które stosując tylko tradycyjne metody produkują sery bez sztucznych konserwantów (konserwantem jest sól). O procesie dojrzewającego sera opowiedzieli mi Państwo Zarzeccy, którzy od wielu lat produkują różne odmiany sera.
W małej kuchni w 30 litrowych garach gotowane jest mleko, dodaje się podpuszczkę, soli i taki skrzep odstawia na kilkanaście minut. Proces powtarza się 3 krotnie, następnie rozpoczyna się proces dojrzewania. Z takiej ilości powstanie 3 kilogramowy ser z dodatkiem ziół, a także czosnku czy orzechów włoskich. Tradycyjnie wyrabiano go w drewnianych formach i układano na wymłóconej cepem żytniej słomie w piwnicach, gdzie dojrzewał nawet kilka tygodni. W 2005 roku koryciński ser Swojski wpisany został na listę produktów tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
|