Tatarska Jurta
Kruszyniany na szlaku tatarskim to miejsce szczególne na mapie Podlaskich smaków.
Dżenneta i Mirosław Bogdanowicz razem z dziećmi prowadzą gospodarstwo agroturystyczne, jest to miejsce w którym można poznać tradycję Tatarów Polskich.
Kuchnia tatarska jest bardzo bogata, łączy w sobie smaki: tureckie, ukraińskie, rosyjskie, białoruskie, greckie i kaukaskie. Różnorodność kuchni tatarskiej wynika z tego, że przez setki lat swej burzliwej historii Tatarzy adaptowali tradycje kulinarne wielu kultur regionów, na których się osiedlali.
Pierekaczewnik - potrawa ta została wyróżniona w 2008 roku i otrzymała europejski certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Właścicielka restauracji organizuje pokazy i można samemu przekonać się jak trudne i pracochłonne jest to danie. Bardzo smaczna mieszanka smaków (listkowane ciasto makaronowe z mięsem jagnięcym, pieczone w prodiżu). Będąc w restauracji warto spróbować: kołdunów tatarskich, czebureki, kibiny czy przepysznych słodkich smakołyków.
W okolicy znajduje się Meczet, który warto zobaczyć i posłuchać niesamowitej opowieści tamtejszego Przewodnika.
|