Jarmark Produktu Lokalnego w Sławie
Majowy weekend kojarzy nam się ze spotkaniami na powietrzu, w miłym towarzystwie i rzecz jasna przy suto zastawionym stole.
Tegoroczny (2-3.05.2015 r.) spędziliśmy w Sławie w woj. lubuskim, gdzie można było zasmakować w oryginalnych kulinariach, ponieważ wystawcy z kraju i z zagranicy oferowali regionalne przysmaki, rękodzieła i tradycyjne specjały.
Jarmark Produktu Lokalnego liczył ponad 40 stoisk, na których można było znaleźć m.in.:
- Chleb (pszenno - żytni z dodatkiem jogurtu) pieczony w starym piecu na liściu kapusty.
- Wędlinę i inne przysmaki z Wilna.
- Lokalne Sery podpuszczkowe z Gospodarstwa Ekologicznego "Agatka".
Dużą popularnością cieszył się ser z pokrzywą.
"Połączenie pokrzywy, która ma dużo żelaza z tłuszczem jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm" - mówiła Pani Barbara, właścicielka gospodarstwa.
|