Sękacz - tradycyjny przepis
Cały proces trwa około 3 godzin, niezbędne jest drewno w palenisku takie jak: olcha i brzoza, które nadaje trwałość i niesamowity zapach pieczonego i wędzonego ciasta. Sękacz może być pieczony na rożnie ale do tradycyjnego wypieku używany jest dębowy wałek.
Składniki:
60 jajek
1 kg cukru
2 kg maki pszennej
1 litr kwaśnej śmietany
80 g cukru waniliowego
sok z cytryny
1,2 kg masła śmietankowego
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę. Dodać śmietanę, mąkę i wszystko połączyć. Następnie ubić pianę z białek i dodać do masy. Wałek dębowy około 60 cm posmarować masłem i owinąć pergaminem. Na pergaminie przymocować nitkę i całość posmarować masłem. Rozgrzać go w piecu (przed paleniskiem) i nanieść pierwszą warstwę ciasta polewając z chochli. Ciasto jest warstwowe - każdą z warstw opiekać 10 do 15 minut. Ociekające ciasto tworzy sęki i tak powstaje tradycyjny sękacz, którego wypieku uczyłam się w gospodarstwie agroturystycznym "hamulka" na Suwalszczyźnie.
|