Warsztaty kulinarne 125 m pod ziemią
Sól dodaje smaku - dosłownie i metaforycznie. Jej szczypta wystarczy, by podkreślić charakter potraw oraz... poruszyć wyobraźnię.
W Kopalni Soli w Wieliczce można przekonać się, jak rewelacyjnie smakują wykwintne dania ze szczyptą soli.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych w dniach 15 - 16.10 mogli skosztować kiszonek i wyrobów mięsnych, które w tej wyjątkowej scenerii doskonale pieściły kubki smakowe.
Hitem spotkania były nalewki: owocowe, wytrawno - ziołowe, które już kilka miesięcy nabierały mocy. Na zakończenie uczestnicy przygotowali własne trunki z tradycyjną śliwką, wg receptury Szefa Kuchni, które po kilku tygodniach leżakowania staną na świątecznych stołach.
Menu uroczystej kolacji
Przystawka:
Płatki rozbefu suszonego w soli wielickiej z owocowym sosem na rucoli
Zupa:
Zupa żytnia razowa z białym serem wędzonym
Danie główne:
Policzki cielęce w sosie demi glace, kaszotto grzybowe, świeże sałaty
Deser:
Tort Pavlova
Wegetarianie mieli bardzo ciekawą propozycję menu.
|