7 odsłon mazowieckiego ziemniaka
Młyn Gąsiorowo (okolice Pułtuska) to klimatyczne miejsce z cudownymi gospodarzami, którzy swoją energią i pasją do gotowania mogą „zarazić” każdego. Adriana Machnacz razem z mężem Jackiem kultywują tradycje muzyczne i kulinarne regionu.
W zimny, jesienny wieczór miałam okazję uczestniczyć w kolacji i spróbować lokalnych specjałów, które zachwyciły mnie swoją prostotą i rewelacyjnym smakiem.
„7 odsłon mazowieckiego ziemniaka”.
Naszą biesiadę rozpoczęliśmy od przystawek w postaci sałatek ziemniaczanych z przeróżnymi dodatkami, następnie na rozgrzewkę podano nam rosół z gęsiny z ziemniakiem. Kolejnym daniem były placki ziemniaczane z pysznym sosem kurkowym a także cepeliny z kapustą i grzybami – obie propozycje to rewelacja.
W przerwach naszego biesiadowania, podziwialiśmy występ artystyczny zespołu muzyczno-tanecznego, bardzo zdolnych dzieci i młodzieży.
W tym czasie w piecu chlebowym, który jest centralnym punktem gospody, piekła się babka ziemniaczana (rejbak kurpiowski). Nie mogłam sobie odmówić przecieraków ze skwarkami i serem, o których kucharz tak wspaniale opowiadał. Sam zdobył przepis od lokalnych gospodyń.
Kulminacją biesiady były… uwaga - Ziemniaki z ogniska podane z masłem czosnkowym. Ich wspaniały smak przywołał w pamięci lata młodości, kiedy przy ognisku z gitarą i w blasku gwiazd, spędzałam cudowne wieczory z przyjaciółmi …
|