Ciasto marchewkowe
Składniki:
4 jajka
400 g cukru
250 ml oleju
400 g marchewki
400 g mąki
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce (drobno). Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać: makę, olej, przyprawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać i połączyć z marchewką.
Blachę (podłużną i dosyć długą) należy wysmarować olejem i posypać bułka tartą, następnie przełożyć ciasto na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec ok 40 minut.
Ciasto jak już wystygnie można udekorować polewą (serek biały z cukrem pudrem) i posypać cynamonem. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.
|