Ciasto marchewkowe

Składniki:
4 jajka
400 g cukru
250 ml oleju
400 g marchewki
400 g mąki
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Marchewkę należy obrać i zetrzeć na tarce (drobno). Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać: makę, olej, przyprawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wymieszać i połączyć z marchewką.

Blachę (podłużną i dosyć długą) należy wysmarować olejem i posypać bułka tartą, następnie przełożyć ciasto na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec ok 40 minut.

Ciasto jak już wystygnie można udekorować polewą (serek biały z cukrem pudrem) i posypać cynamonem. Ciasto najlepiej wstawić do lodówki.


Ciasto marchewkowe


powrót do listy
REPORTAŻE
» Bielsko-Biała zachwycająca perła Beskidu Śląskiego
» Grodzisk Mazowiecki – przez pięć dni stolicą kultur świata!
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Malbork - nocne zwiedzanie zamku
» Suwalszczyzna
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Dni Bielska-Białej 2025 – Zaproszenie na wielkie święto miasta kultury!
» Grodzisk Mazowiecki stanie się stolicą kultur świata !
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło