Opole ze smakiem

Mój smak dzieciństwa to niezapomniane desery w kawiarni Melba w Opolu, pyszne rurki z kremem i oczywiście blok czekoladowy, który przygotowywała moja mama.

Dzisiaj Opole tętni życiem i oferuje bardzo ciekawe wydarzenia, między innymi kulinarne takie jak np:

• Festiwal Opolskich Smaków Food&Music (23-25 sierpnia)
Największa impreza kulinarna w województwie opolskim, na która przyjeżdżają znani i lubiani kucharze z całej Polski. Podczas Festiwalu odbywają się kulinarne bitwy, wspólne gotowanie, konkursy na najsmaczniejsze dania i najlepsze przepisy. Organizowane są też warsztaty, a także koncerty z udziałem młodych, debiutujących zespołów, które walczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Piosenki w Opolu.
• Jarmark Franciszkański (13-15 września)
Przesłodkie krówki – ciągutki, zaprawiony masą ziół smalec podawany na zdrowym chlebie z kiszonym ogórkiem, zioła i ziołowe balsamy czy pyszne śląskie kołocze – takich przysmaków o. Franciszkanów można skosztować podczas Jarmarku. Atrakcją jest także przekroczenie zamkniętej na co dzień klasztornej furty i zwiedzanie kompleksu z pięknym franciszkańskim ogrodem w centrum miasta. Celem wydarzenia jest przybliżenie historii nekropolii Piastów Opolskich, jaką jest kościół Franciszkanów w Opolu oraz zbiórka funduszy na jego renowację.
• Święto Piwa (27-29 września)
Opolskie Święto Piwa to impreza biesiadna w samym centrum Opola. Zaczyna się od odszpuntowania pierwszej beczki i trwa przez cały weekend. Rokrocznie serwowanych jest na niej kilkadziesiąt rodzajów piwa, także z browarów rzemieślniczych i od regionalnych producentów. Nie brakuje też dobrego jadła serwowanego przez opolskich restauratorów. Można zjeść np. wyborną golonkę, pyszny chleba ze smalcem i ogórkiem, a także ciasta, przekąski i wiele innych. Impreza odbywa się na opolskim Rynku w namiocie o powierzchni blisko tysiąca metrów kwadratowych.

Mam apetyt na więcej i chętnie znowu rozsmakuję się w Opolu...

Opole ze smakiemArchiwum  UM OpoleArchiwum  UM OpoleOpole ze smakiem


powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło