Podziemna przygoda

Kopalnia Soli „Wieliczka” skrywa niesamowite skarby, które natura z pomocą ludzkich rąk wyrzeźbiła w soli.
Przygodę w głąb ziemi rozpoczynamy od Trasy Turystycznej, gdzie znajdziemy szafirowe jeziorka i przestronne komory a zawiłe korytarze doprowadzą nas do największej atrakcji - Kaplicy Św. Kingi.
Ta najokazalsza i najbogatsza w formie świątynia jest dziełem utalentowanych górników - rzeźbiarzy.
Majestat i magia tego miejsca pozostanie na długo w naszej pamięci.

Warto zadbać o zdrowie i skorzystać z mikroklimatu kopalni soli.
Uzdrowisko to miejsce wyjątkowe, mogące poszczycić się tradycjami leczniczymi sięgającymi XIX wieku. W komorach solnych wykorzystuje się do leczenia naturalne surowce lecznicze kopalni i pomaga osobom cierpiącym na schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych. Rehabilitanci podpowiedzą jakie ćwiczenia oddechowe wykonywać, aby spotęgować efekt zdrowotny. Niewątpliwie nie sposób przecenić walorów podziemnego klimatu w dobie kolejnych fal chorób wirusowych, panujących w naszej szerokości geograficznej.

Wybierając Trasę Górniczą poczujemy się jak górnik, który w odpowiednim kombinezonie, z latarką i całym ekwipunkiem musi sobie poradzić w różnych sytuacjach. To tutaj odkryjesz nieznane wyrobiska i wyszukasz złoża bezcennej soli. Z mapą i z pomocą innych śleprów dojdziesz do celu, wykonując różne zadania.

Po tak ciężkiej pracy i dniu pełnym wrażeń koniecznie trzeba się posilić. W komorach Warszawa, Michałowice czy Drozdowice III organizowane są bankiety, przyjęcia a także bale. Wykwintne potrawy ze szczyptą soli smakują wyśmienicie 125 metrów pod ziemią.

Podziemna przygodaPodziemna przygodaPodziemna przygodaPodziemna przygoda
Podziemna przygodaPodziemna przygodaPodziemna przygodaPodziemna przygoda


powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło