Hekele - śląska sałatka śledziowa po raciborsku

Oryginalna receptura wymaga, by sałatka była przygotowana z surowych filetów śledziowych.

Składniki:
500 g filetów śledziowych
2 jajka
1 cebula
2 ogórki kiszone
majonez, śmietana lub jogurt, musztarda - sos w indywidualnych proporcjach

Sposób przygotowania
Wymoczone filety śledziowe (lub matiasy) pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos na bazie majonezu ze śmietaną lub jogurtem z dodatkiem musztardy.
Doprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami.
Dla polepszenia smaku gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Na koniec udekorować ogórkami kiszonymi.

Receptura według przepisu szefa kuchni restauracji hotelu Polonia w Raciborzu.

Hekele - śląska sałatka śledziowa po raciborsku

Zobacz też:

» Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej

powrót do listy
REPORTAŻE
» Podziemna przygoda
» Nadmorska sielanka
SMAK TRADYCJI
» Opole ze smakiem
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» Trzebiatów i Mrzeżyno
» Brwinów - z wizytą w ogrodach marzeń
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Moja pasja do podróży i… pieczątek – historia nietypowej kolekcji
» Z miłości do sztuki i natury
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło