Hekele - śląska sałatka śledziowa po raciborsku
Oryginalna receptura wymaga, by sałatka była przygotowana z surowych filetów śledziowych.
Składniki:
500 g filetów śledziowych
2 jajka
1 cebula
2 ogórki kiszone
majonez, śmietana lub jogurt, musztarda - sos w indywidualnych proporcjach
Sposób przygotowania
Wymoczone filety śledziowe (lub matiasy) pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos na bazie majonezu ze śmietaną lub jogurtem z dodatkiem musztardy.
Doprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami.
Dla polepszenia smaku gotowe hekele odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Na koniec udekorować ogórkami kiszonymi.
Receptura według przepisu szefa kuchni restauracji hotelu Polonia w Raciborzu.
|