Tradycje kulinarne ziemi raciborskiej
Na pograniczu śląsko - morawskim kulinarne tradycje są inspiracją dla kolejnych pokoleń.
W muzeum raciborskim można zobaczyć dawne formy piernikowe, które niegdyś były wykorzystywane do wypieków pierników. Ciasto tradycyjnych pierników raciborskich urabiano z mąki żytniej z dodatkiem pszennej i miodu kubańskiego.
Tradycyjny obiad to oczywiście: rosół, rolada i kapusta z kluskami śląskimi. Tradycja głosi, że pierwsze śląskie kluski pojawiły się w 1241 roku w Raciborzu i służyły za ...amunicję !
Warto jedną rozpocząć ucztę od przystawki -"hekele". To śląska sałatka śledziowa po raciborsku, którą miałam okazję smakować w hotelu Polonia w Raciborzu - polecam wszystkim smakoszom śledzi!
Skromnym i chyba najprostrzym daniem jest "wodzianka", którą przygotowuje się z czerstwego chleba, wody i czosnku.
Na deser jest serwowany kołocz (kształt koła), który od XIX wieku jest najpopularnieszym słodkim przysmakiem w Raciborzu. Niegdyś kołaczem byli częstowani goście, których narzeczeni zapraszali na wesele.
Napitki
Browar Zamkowy – 445 lat piwowarskiej tradycji.
Od lat najważniejszą wartością browaru są: historycznie tradycyjne sposoby warzenia, fermentacji, długiego leżakowania i wyłącznie naturalnych składników.
Do wyboru mamy różne smaki od słodkiego miodowego dla pań do mocnego dla panów. Miłośnicy irlandzkich trunków mają do wyboru zielone oraz ciemne piwo.
Amatorzy mocniejszych trunków pewnie nie pogardzą słynną wódką raciborską oraz smakowymi likierami. Do wyboru różne smaki: kawowy, czekoladowy, kokosowy doskonałe również do deserów.
|