Sękacz - tradycyjny przepis

Cały proces trwa około 3 godzin, niezbędne jest drewno w palenisku takie jak: olcha i brzoza, które nadaje trwałość i niesamowity zapach pieczonego i wędzonego ciasta. Sękacz może być piecz więcej...


Tarta śródziemnomorska

Doskonała kompozycja wspaniałych smaków, która tworzy wyjątkowo harmonijny smak. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 żółtko szczypta soli Farsz: 1 bakłażan 2 pomidory więcej...


Ciasto ze śliwkami - węgierkami

To ciasto najlepiej smakuje ciepłe. Nie ma więc problemu aby po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika czekać aż wystygnie! Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 więcej...


Sorbet owocowy

EGZOTYCZNY RAJ to propozycja dla wszystkich, którzy wspominają lub planują egzotyczne wakacje. Doskonały, orzeźwiający napój na upalne dni! Składniki: 1 mango ¼ arbuza 1 banan Kilk więcej...


Placki z cukinii i dip z awokado

Prosty sposób na połączenie tradycyjnych smaków z nutką egzotyki. Składniki: 1 cukinia 1 szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz do smaku ser gorgonzola lub feta (wg. uznania) SOS: 1 a więcej...


Sałatka z fetą

Orzeźwiającą sałatka to świetna przekąska na letnie dni. Składniki: 1 mix sałat ¼ małego arbuza 1 opakowanie sera feta SOS: 2 łyżki oliwy np. z winogron (lekka, delikatna i arom więcej...


Zupa - krem kalafiorowy

krem ma jedwabistą konsystencję i doskonale rozgrzewa. Składniki: 1 kalafior 1 l bulionu ½ pora 1 pietruszka 2 łyżki śmietany 50 g płatków migdałowych 50 g żurawiny Koperek więcej...


Pierniczki

Naturalny miód pszczeli obecny jest w wielu kuchniach od niepamiętnych czasów. Trudno wyobrazić sobie bez niego aromatycznych i słodkich pierniczków. Składniki: 2 szklanki cukru 2 szkl. więcej...


Pasztet z selera

Składniki: 4 jajka 2 małe selery 1 szklanka otrąb pszennych 2 cebule 200 g margaryny sól, pieprz, gałka muszkatułowa, przyprawa np. Vegeta. Garść wyłuskanych orzechów włoskich. Żur więcej...


Hekele - śląska sałatka śledziowa po raciborsku

Oryginalna receptura wymaga, by sałatka była przygotowana z surowych filetów śledziowych. Składniki: 500 g filetów śledziowych 2 jajka 1 cebula 2 ogórki kiszone majonez, śmietana lub więcej...


Zupa - krem pomidorowy

Składniki: 1 litr bulionu 0,5 l przecieru z pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka śmietany Kilka listków bazylii, przyprawy (sól, pieprz, więcej...


Ciasto marchewkowe

Składniki: 4 jajka 400 g cukru 250 ml oleju 400 g marchewki 400 g mąki 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: March więcej...


REPORTAŻE
» Nadmorska sielanka
» Magia Mazur Zachodnich
SMAK TRADYCJI
» Karczma Warmińska w Gietrzwałdzie
» Cudne Manowce - restauracja w Olsztynie
KUCHNIE ŚWIATA
» Włoskie smaki
» Restauracja Sardynia w Warszawie
FOTOGALERIE
» MAZURY ZACHODNIE
» Sielska Warmia
PRZEPISY
» Sękacz - tradycyjny przepis
» Tarta śródziemnomorska
NIE TYLKO KULINARNIE
» Visit Olsztyn. Nocujesz - zyskujesz!
» Jubileuszowa zabawa w Białce Tatrzańskiej!
O NAS

Uwielbiam smakować życie! Dosłownie! Często podóżuję po Polsce i świecie, fotografuję i poznaję kuchnie regionalne. więcej...

kontakt: biuro@evolution-ev.pl

e-mail hasło